GUIDE / BILLEDREDIGERING PÅ iPHONE


For nogle uger siden lavede jeg en guide til hvordan jeg redigerer mine billeder, på min computer. "Ulempen" er selvfølgelig at et af de væsentlige programmer jeg bruger, er Lightroom, som ikke er gratis. Jeg har købt en packagedeal hos Adobe, fordi jeg bruger både Lightroom og Photoshop på daglig basis, så det giver jo mening for mig, "kun" at betale 75 kroner om måneden, for begge. Det er klart at det ikke er tilfældet for folk der primært bruger billedredigering, som en hyggebeskæftigelse til Instagram. Derfor har jeg lavet endnu en guide – denne gang baseret på to apps, hvoraf den ene er gratis og den anden koster 7 kroner, af én gang. Don't get me wrong, men hvis man er for nærig til at betale 7 kroner for en virkelig god fotoapp, så kan jeg ikke hjælpe ;-) 
I første omgang åbner jeg billedet i Lightroom til iPhone. Og nu må I ikke hade mig, men denne guide er jo bygget på hvordan jeg redigerer mine billeder. En af de ekstra fordele ved at jeg betaler for Lightroom og Photoshop hver måned er, at Lightroom til iPhone er til fri afbenyttelse. Jeg er blevet ret afhængig af den – og bruger den stort set hver gang jeg skal redigere billeder. Selve app'en er gratis, og så har man en monthly subscription – MEN, som mange andre apps, har den en 30-dages gratis prøveperiode, så I kan jo altid prøve – og lur mig om I ikke ender med at blive ligeså hooked som jeg. Hvis ikke, så er jeg sikker på at de funktioner jeg bruger i Lightroom, også er tilgængelige i mange andre gratis apps. Jeg skal prøve at se, om jeg kan liste nogle anbefalelsesværdige. 

Ikke desto mindre, starter jeg med at bruge funktionen "White Balance". Hvis man skal forklare det nogenlunde enkelt, er det funktionerne "Temperature" og "Tint" slået sammen i én, og man har altså mulighed for at ændre, hvis et billede eksempelvis er taget i halvskidt lys, og fremstår gulligt. 
Herefter stiller jeg lidt på belysningen, da jeg godt kan lide at mine billeder fremstår lyse og så hvide som muligt. Til sidst stiller jeg på farvemætningen, for at gøre farverne mere kraftige. Bagefter åbner jeg billedet i appen Afterlight. Jeg synes personligt at det er en af de bedste fotoapps på markedet, og bestemt de 7 kroner værd! Den har nogle ret fine filtre, og desuden ved jeg af erfaring, at den også indeholder mange af funktionerne fra Lightroom. Jeg har i hvert fald kunnet nøjes med denne, indtil jeg hentede den anden ned også – det tager måske bare lige et par minutter ekstra. 
Her starter jeg med at stille på skyggerne. Det gør jeg for at skyggerne bliver ekstra "støvede", men man kan sagtens lade vær. Bagefter stiller jeg på "Highlight Tone", som bestemmer hvilken nuance billedet har. Det gør i princippet det samme som når man stiller på eksempelvis "Temperature", "Tint" eller "White Balance" – men selvom jeg allerede har gjort det, er det nogle gang nødvendigt at rette lidt på det, når filteret kommer på. Det ser man jo først derefter ;-) 
Til sidst smider jeg et filter på! – Jeg bruger altid det filter der hedder "Russ", som gør billedet støvet og lækkert – det er fryd for mit øje. 
Det skal i øvrigt siges at jeg faktisk ofte redigerer mine blogbilleder således. Jeg sender dem til mig selv, så jeg kan redigere dem på telefonen, og sender dem tilbage til min computer når jeg er færdig – et voilà. 


Jeg har nogle andre fotoapps liggende på telefonen også, og jeg tænkte at jeg ville liste et par af dem op, da jeg bestemt synes at de tilhører kategorien "anbefalelsesværdige".

VSCO CAM / Jeg ved at denne app bliver brugt af utroligt mange mennesker. Oftest kører der lidt en CocaCola/Pepsi-krig mellem Afterlight og VSCO, om hvilken app der har de bedste filtre. Jeg åbner tit billedet i VSCO til at starte med, og ser om jeg kan "nøjes" med at smide et af deres filtre på, men jeg ender til gengæld altid med fremgangsmåden ovenover, da jeg selv har langt mere kontrol over hvordan slutresultatet bliver. Under alle omstændigheder er det altså en virkelig god app – startsortimentet af filtre er virkelig godt – og hvis man lige synes man mangler lidt, kan man til småpenge købe sig til andre virkelig fine filterpakker. 

SNAPSEED / I samme kategori som Afterlight, bare gratis. Mit indtryk er at denne app fungerer bedst til Samsung og Android-telefoner, og jeg har derfor ikke gjort mig så meget i den. Men den skulle eftersigende være god, hvis man for eksempel gerne vil tilføje sløring og lign. 

A BEAUTIFUL MESS / Måske kender I allerede navnet på denne sindssygt inspirerende blog, drevet af søstrene Elsie og Emma. I flere år har de leveret DIY-projekter til enhver anledning, og inspiration til tusinder af mennesker – de har udgivet bøger, kalendere (til blandt andet Emily Salomon) og workshops – og altså også et par apps. Denne app er virkelig fin til billeder, hvis man vil "spice" dem lidt op med kruseduller, rammer, tekst etc. Så hvis du er en sucker for at levere inspirational quotes på Instagram, så er denne app en nødvendighed. 

PHONTO / Denne her app er også virkelig god, hvis man godt kan lide at tilføje tekst til sine billeder. Men hvor ABM-appen primært er tiltænkt det kvindelige køn (vil jeg gå ud fra, med mængden af hjerte-kruseduller og tingeltangel) er denne mere neutral, og der er et stort udvalg af forskellige fonts og lign. 

Sååå, nu har I vidst ingen undskyldning for at levere fantastiske billeder til Instagram. Følg mig i øvrigt gerne, på @cathrinefrier1 comment:

  1. Fantastisk guide, jeg må lige prøve! Da jeg altid føler mine billeder bliver "udvaskede" hvis jeg forsøger, at tilføje lys, men måske denne måde kan bruges for mig :-D

    xxx
    Emilie Berg
    Blog: emiliecberg.blogspot.dk

    ReplyDelete