DIY – DINING TABLE

Som de fleste af jer jo nok allerede ved, er Frede og jeg fløjet i vores egen rede. I den forbindelse smed jeg også en post op for et stykke tid siden, der omhandlede nogle projekter vi skulle kaste os ud i! Nu vil jeg ikke udlevere nogen, men Frede er altså ikke den bedste med en skruemaskine i hånden, så jeg fik lidt hjælp af min snedkerpapfar. I første omgang skulle vi have et spisebord på plads. Resultatet ser I her – og jeg er ret tilfreds. Faktisk er jeg i øjeblikket splittet mellem spisebordsområdet (jaja, lejligheden har nok kvadratmeter til et "område") og soveværelset, i forhold til hvilket sted jeg elsker mest! 

Jeg viste det også den anden dag – og selvom jeg selv havde en idé om at lave en miniguide, så kommer den altså på opfordring her, fra en hurtig læser. Vi startede med at anskaffe os to OSB-plader. Det er de hersens plader hvor det ligner en masse trærester der er mast sammen til ét stykke. Det bliver også sommetider kaldt "amerikansk krydsfiner" – og det kan man få i de fleste byggemarkeder. Udover at jeg synes det er herrepænt, så er det også billigt(!!!). Vores bord måler 180 x 90, så der er med lidt god vilje plads til ti personer – tre på hver side og to for enderne. 

Til sådan et bord skal man bruge: 

/ To OSB-plader i målene 180 x 90 cm – Jeg mindes at pladerne var fremstillet i 220 x 140 eller sådan noget. De fås i forskellige størrelser. Desuden er vores plader 18 mm tykke. De fås også i forskellige tykkelser. 
/ Skruer
/ Skruemaskine
/ Rundsav
/ Lak (eller andet til efterbehandling) 
/ Rystepudser og sandpapir (eller bare sandpapir) 
/ Bordben 

1. For at vores bord var ekstra massivt, startede vi med at skrue de to plader sammen. Man bestemmer selv, men fordelen ved bordets tykkelse er at det ikke ligeså let kommer til at bue på midten, når bordbenene kommer på. Pladerne skal skrues sammen igen – her i starten er det kun for at man er sikker på at begge plader er lige store når de bliver skåret. 

2. Herefter skal den samlede plade skæres ud i den ønskede størrelse – det er her at rundsaven kommer ind i billedet. Jeg er ret glad for at jeg har en håndværkerpapfar, for jeg er ikke sikker på at jeg selv – ene og alene – havde kunne manøvrere en rundsav. 

3. Pladerne skal igen skrues sammen. Denne gang er det afslutningsvis, så bordpladen er "færdig". 

4. Sådan nogle plader kan godt være en anelse rå og rustikke når de er blevet savet ud – så herefter tog vi først en rystepudser (man kan sagtens bare nøjes med sandpapir – men en rystepudser udfører arbejdet lidt hurtigere...) til at slibe træet ned ved skruerne. Der kommer ret nemt afstikkere i træet efter sådan en skruemaskine, og det er måske ikke så fedt at ens nylonstrømper sidder fast i spisebordet under aftensmaden. Dernæst brugte vi sandpapir til at "brække" kanterne, som min papfar så fint forklarede det. Det er ikke super meget der skal slibes, men bare lige sådan så kanterne på spisebordet ikke er helt skarpe. 

5. Efterbehandling! Her kan man både bruge bivoks, olie og hvad man ellers kan finde af træbehandling. I vores tilfælde har vi brugt gulvlak. Her kommer min håndværkerpapfar igen ind i billedet, for det var såmænd noget han "lige havde stående" – og det er selvfølgelig en anelse mere hårdført end olie. 
Bordpladen er blevet lakeret tre gange – vi havde nok godt kunnet nøjes med to gange, men vi gav den lige en ekstra gang for en sikkerheds skyld. 

6. Til sidst har vi selvfølgelig skruet bordben på. Jeg har haft et godt øje til "hairpin" bordben i en menneskealder, men jeg har ikke kunnet drive dem op herhjemme i Danmark. Måske fordi jeg ikke vidste hvad de hed – på daværende tidspunkt. Det fandt jeg til mit held ud af i mellemtiden, og fik anskaffet mig fire styks hos SESU. Her får man fire bordben for små 800 kroner – man kan både få dem i gule, røde, og jeg ved ikke hvad. Men de her er altså helt og aldeles sorte. Der er hurtig fragt, og rabat når man køber fire ad gangen – man skal bare være opmærksom på at man nu også har valgt den rigtige pakkeboks.... Men det er en historie I får på et andet tidspunkt ;-) 
Hvis jeg kunne ombestemme mig nu, havde jeg nok valgt benene med tre stænger istedet for to – men det er udelukkende fordi bordpladen er forholdsvis tung, og benene forholdsvis tynde til at holde det. Men det fungerer nu fint!

Voilà!
Og så tager det endda ikke mere end et par timer at lave.
//


9 comments:

 1. Ej hvor ser det bare godt ud! :)
  Det giver da virkelig et smukt look, ved at lakere osbpladerne. Det kunne jeg godt overveje til mit skrivebord. (Det er bare en rå osbplade)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja jeg synes også det er blevet ret godt! Og lakken fungerer så fint på bordet! :-)

   Delete
 2. Hej Cathrine :) Hvor har du din flotte Florence plakat fra?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Sofie :-) Jeg så den på Instagram for et stykke tid siden, og ledte og ledte for at finde den. Fandt den hos en australsk sælger på eBay! Det er sådan en promoplakat fra butikkerne - jeg ved de har haft nogle inde i den store Fona på strøget, på et tidspunkt :-)

   Delete
  2. Hej igen Sofie :-)
   Hvis du er hurtig kan du få fingrene i en plakat her, der minder om min!

   http://www.ebay.com/itm/Florence-And-The-Machine-How-Big-How-Blue-How-Beautiful-Poster-91x61cm-88055-/401045208936?hash=item5d60283f68:g:6S8AAOSwk1JWeTpF

   Delete
  3. Endda også en der minder mere om :-)

   http://www.ebay.com/itm/Florence-The-Machine-How-Big-How-Blue-Poster-2-Sided-Promo-Original-11x17-/262168727215?hash=item3d0a794eaf:g:GDsAAOSwv-NWXGq-

   Delete
 3. Hvor er det blevet fint! :-)

  Er lidt jaloux over du har fundet den Florence plakat, har ledt og ledt efter den! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Nanna :-)
   Hvis du er hurtigere end Sofie ovenover, kan du få fingrene i en plakat her, der minder om min!

   http://www.ebay.com/itm/Florence-And-The-Machine-How-Big-How-Blue-How-Beautiful-Poster-91x61cm-88055-/401045208936?hash=item5d60283f68:g:6S8AAOSwk1JWeTpF

   Delete
  2. Og en her også :-)

   http://www.ebay.com/itm/Florence-The-Machine-How-Big-How-Blue-Poster-2-Sided-Promo-Original-11x17-/262168727215?hash=item3d0a794eaf:g:GDsAAOSwv-NWXGq-

   Delete